• Stort utbud
  • Fri frakt på tillbehör från 900kr
  • 100 år i branschen
0 Varukorg

Bromsskivor

Filtrera
Tillverkare (0/4 valda)
Sortera
32 produkter

Visa fler

Bromsskivor

När du väljer bromsskivor till din cykels skivbromsar är det några saker som är viktiga att ha koll på. Nedan följer en liten genomgång på de punkter som är bra att ha koll på.

Bromsskivans storlek

Bromsskivor görs i flera olika diametrar. Din cykel är troligtvis kompatibel med minst två olika diametrar men ett storleksbyte kan innebära att du måste tillföra eller byta adaptern som monteras eller är monterad mellan ramen och bromsoket. 

De flesta bromsskivor kommer i flera olika storlekar. Storleken anges normalt i millimeter och avser bromsskivans ytterdiameter. Vanliga storlekar är 140, 160, 180 och 203mm.

Det finns storlekar som ligger väldigt nära varandra, till exempel 200mm och 203mm. Trots att skillnaden är liten är dessa inte kompatibla. En för liten skiva kan leda till att bromsverkan under användning försvinner helt och utan förvarning. En för stor skiva kan ge upphov till missljud eller om skillnaden i storlek är stor göra att hjulet inte snurrar.

En sista sak viktig del i valet av bromsskivestorlek. Både ramtillverkare och gaffeltillverkare har ofta en angiven maxdiameter. Överskrid aldrig den. En större bromsskiva ger högre bromsverkan men utsätter också ram och gaffel för större krafter.

Bromsskivans infästning

Nästa sak i valet av bromsskivor till din cykel är bromsskivans infästning. Det finns idag två vanliga typer av infästning, 6-bults och Center Lock.

Monteras bromsskivan med skruvar är det ofta 6st men det har funnits varianter med både fyra och fem skruvar (Cannondale Code m.fl.). Har ditt nav fäste för bromsskivor med 6st skruvar skall en bromsskiva för detta system alltid användas.

Center Lock, eller Centerlock, är ett system från Shimano men används idag av en mängd tillverkare av nav och bromsskivor. Här fästs bromsskivan men en låsring. Bromsskivan har splines som passar ihop med splinesen på navet. Har du ett nav med Center Lock men vill använda en bromsskiva med 6-bults infästning så finns det adaptrar som gör detta möjligt.

Kombination bromsbelägg och bromsskiva

Alla bromsskivor är inte kompatibla med alla bromsbeläggstyper. Detta är ofta tydligt utmärkt på bromsskivan. Det är vanligt att bromsskivor som är tänkta för komfortcyklar, hybrider och mountainbikes för brukscykling har bromsskivor där endast organiska (Resin) belägg skall användas. Används ett bromsbelägg av annan typ slits skivan snabbt.

Bromsskivor som är för organiska bromsbelägg ger oftast en mjukare och tystare inbromsning medan kombinationer där sintrade (semi-metall) och metall belägg används ger en högre ljudnivå men en kraftigare inbromsning. 

Pads extend

Pads extend, ja det finns ingen svensk term för detta, är när skivbromsens belägg har en liten förlängning/arm som går ut nedanför bromsoket. Använder sig den broms av denna typ av belägg begränsas ditt val av bromsskivor. I dessa fall försvinner oftast möjligheten att använda finare bromsskivor som t.ex. Shimanos Ice-Tech Freeza och Jagwires LR2. Dessa bromsskivor är tvådelade och har en liten tjockare spindel och/eller element för att kyla bromsskivan. I dessa fall tar beläggens "pads extend" i spindeln och skapar oljud eller i värsta fall tvärstopp. 

Exempel på bromsbelägg med pads extend: