• Stort utbud
  • Fri frakt på tillbehör från 900kr
  • 100 år i branschen
0 Varukorg

WaveCel, hur fungerar det?

WaveCel har sedan 2020 dykt upp på ett flertal cykelhjälmar från Bontrager. Systemet adderas i ett EPS-skal, precis som andra rotationsdämpande säkerhetssystem för cykelhjälmar. WaveCel ger hjälmen en förbättrad stötupptagande förmåga än en traditionell cykelhjälm där EPS-materialet är den enda stötdämpningen som fångar upp smällens energi. 

WaveCel är en komprimerbar cellstruktur som sitter på hjälmens insida. Den fungerar som en deformationszon som absorberar kraften hos en kollision innan den når fram till huvudet. WaveCel kan, till skillnad från andra liknande strukturer formas inuti en hjälm utan att dess deformationszoner påverkas. 

 Vid en kollision deformeras WaveCel i flera steg och riktningar

Se vad skaparna till WaveCel har att säga om materialet:

Hur står sig WaveCel jämfört med andra säkerhetssystem?
Svaret är på ytan väldigt enkelt, mycket bra. Går man in på djupet och jämför olika tester och framförallt hur testerna har genomförts så ser man en tydlig skillnad. Cykelhjälmar med WaveCel ger ett bättre skydd i högre hastigheter än vad många andra säkerhetsystem gör då dessa enbart riktar in sig på rotationen som uppkommer när hjälmen/huvudet kolliderar. I låga hastigheter är skillnaden mindre.

Vilken cykelhjälm är bäst?
Det är en svårare fråga än vad tekniken kan göra för skyddet. En cykelhjälm som inte sitter bra på just ditt huvud är inte en bra cykelhjälm för dig. Det är alltid viktigt att prova flera olika modeller innan ett inköp. Passar hjälmen ditt huvud? Kommer den ner ordentligt i pannan och vid tinningarna? Är den avsedd för den cyklingen du utövar? En hjälm ska sitta stadigt på huvudet utan att klämma eller ha för stor rörlighet och remmarna skall gå att justera så att hjälmen hålls kvar på huvudet, oavsett vad som händer. Viktigaste av allt är dock att alltid ha en cykelhjälm när du cyklar.