• Stort utbud
  • Fri frakt på tillbehör från 900kr
  • 100 år i branschen
0 Varukorg

Kedjor

Kedjor
Filtrera
Tillverkare (0/5 valda)
Sortera
72 produkter

Visa fler

Cykelkedjor

Cykelkedjor finns i många fabrikat och modeller. För att din cykels drivning och växelsystem skall fungera optimalt är valet av kedja viktigt.

För prestandan och livslängden är det bra att hålla kedjan så ren som möjligt och smord. Var försiktig med oljan! Har din cykelkedja för mycket olja binder överflödet smuts. Smutsen fungerar som slipmedel och nöter ner din drivlina och ett byte av kedja och drev kan behöva göras i förtid. Har kedjan istället för lite olja kan oljud och högre friktion uppstå eller i värsta fall börjar kedjan rosta. Du kan läsa mer om kedjeolja och vax här!

Att cykelkedjan är fräsch sparar på din cykels kassett och drev. En sliten kedja nöter ner drevens tänder och det leder till försämrad växling och när slitaget gått långt leder det ofta till att kedjan slinter på dreven under belastning.

När behöver en cykelkedja bytas?

Vår rekommendation är att alltid byta en kedja som är rostig. Rosten ger mer friktion och länkarna riskerar att bli sega vilket kan resultera i kedjetapp, dålig växling och till och med bakväxelhaveri. 

En sliten/töjd kedja skall självklart alltid bytas för att säkerställa cykelns funktion och behålla prestandan. När en kedja kan anses vara utsliten beror mycket på vilken kedja och växelsystem du har. Byter du kedja i tid så spar du på cykelns drev. Här nedan följer generella rekommendationer om när en kedja skall bytas för att klara enbart ett kedjebyte. Överstigs mätvärdena bör kedja och kassett bytas samtidigt. Är värdena mycket över bör hela drivlinan bytas. 

Kedjor för 5 till 10-delade växelsystem bör bytas innan töjningen uppgår till 0,75%.

Kedjor till 11- och 12-delade växelsystem bör bytas innan 0,5% töjning. 

Kedjor till Singel Speed och navväxlade cyklar bör bytas innan 1% töjning.

Hur vet jag vilken töjning min cykelkedja har?

Det kan man mäta sig till med valfritt mätverktyg om man är riktigt, riktigt, riktig noggrann. Vi använder oss alltid av en kedjeslitageindikator som är ett litet verktyg som inte är beroende av hur stadig användaren är på handen eller i vilken vinkel användaren tittar på tumstocken. 

För att byta och underhålla din kedja är följande verktyg bra att ha hemma:

Kedjeslitageindikator/kedjemätare:

Kedjemätaren används för att kontrollera slitaget på din cykelkedja.

Kedjebrytare:

Kedjebrytaren används för att kapa en ny kedja till rätt längd för just din cykel. Den används också för demontering och montering av cykelkedjor som saknar kedjelås.

Kedjelåstång:

Kedjelåstången används för montering och demontering av cykelkedjor som har kedjelås.

Kedjetvätt: 

En kedjetvätt låter dig rengöra cykelkedjan utan att plocka av den från cykeln. Praktiskt och smidigt!